Tijdens de zwangerschap en na de bevalling kunnen vrouwen pijnklachten krijgen in de lage rug, rondom het bekken en benen. Meestal verdwijnen deze klachten na de bevalling, maar soms blijven de klachten wat langer aanhouden.
Kenmerken van zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn
Veel vrouwen die er last van hebben ervaren een wisselende pijn, van scherpe pijn tot branderig en zeurend. De pijn kan continue aanwezig zijn, soms meer of minder, zelfs tijdelijk verdwijnen. De pijn wordt gevoeld rond het bekken, in de onderrug, het stuitje, in de liezen, aan het schaambeen, soms uitstralend naar de zijkant of achterkant van de bovenbenen. Ook kan de pijn uitstralen naar de bovenrug en nek.
De dagelijkse activiteiten die klachten kunnen opleveren:
- Omdraaien in bed
- Uit bed stappen
- Langere tijd zitten en staan
- Bukken
- Opstaan van een stoel of bank
- Lopen
- Traploepen
- Vrijen
- Verzorging van het kind
- Huishoudelijke taken zoals stofzuigen, strijken, koken etc.
- Uit de auto stappen
- Fietsen
- Autorijden
Het ontstaan van de klachten
Toename van de beweeglijkheid van het bekken
Tijdens de zwangerschap komen hormonen vrij in het lichaam die ervoor zorgen dat de banden rond de gewrichten, dus ook rond het bekken, wat losser en soepeler worden. Dit is een natuurlijk verschijnsel dat bij elke zwangerschap optreedt. Het bekken is wat flexibeler, de baby kan daardoor makkelijker door het geboortekanaal tijdens de bevalling. Omdat het bekken wat minder stabiel is veroorzaakt dit soms klachten, wanneer het bekken symmetrisch uit balans raakt. Bij een verkeerde beweging kan het bekken ook even uit balans raken waardoor er pijnklachten ontstaan.
De belastbaarheid van het bekken
Door de toename van beweeglijkheid van de gewrichten van en rond het bekken is de belastbaarheid ervan afgenomen. Daarentegen is er een extra belasting, de zwangerschap bijgekomen. Het is mogelijk dat er klachten ontstaan wanneer er geen evenwicht is in de belasting en belastbaarheid van het bekken. Wanneer er klachten zijn, kunnen vrouwen zelf al veel doen om de belasting van het bekken te verminderen, bijvoorbeeld door zware huishoudelijke taken te beperken, meer pauzes tussen de bezigheden door in te lasten zowel tijdens werk als thuis.
Fysiotherapie
Wanneer klachten blijven aanhouden of toenemen en bij ernstige klachten, is het raadzaam hulp te zoeken bij een bekkenfysiotherapeut of manueel therapeut die gespecialiseerd is in het behandelen van bekkenpijn.
De behandeling
Oefentherapie
U krijgt oefeningen die gericht zijn op symmetrie van het bekken Daarnaast zijn er stabiliserende oefeningen waardoor u leert het bekken door middel van uw eigen spieren te stabiliseren. Indien u nog vroeg bent in de zwangerschap of na de bevalling kunt u oefeningen doen om de algehele conditie van uw lichaam te onderhouden of te verbeteren.
Houding- en bewegingsadviezen
Het is belangrijk de juiste balans te vinden tussen belasting en belastbaarheid van het bekken in het dagelijkse leven. Uw bekkenfysiotherapeut kan u hierin adviezen geven. U leert op de goede manier bewegen waarbij de symmetrie en stabilisatie van het bekken zoveel mogelijk gehandhaafd blijft door de juiste houdingen aan te leren met gebruikmaking van het spierkorset.